fbpx

My HR Lab – 7 ani

Anul acesta, la împlinirea a 7 ani de business, am hotărât să scriu un articol ceva mai diferit. În anii trecuți am povestit despre ce a însemnat să punem pe picioare My HR Lab, am prezentat echipa sau proiectele de suflet alături de statistici care subliniau reușitele noastre. Însă anul acesta am decis să dedic textul unei abilități care ne definește pe toți cei care facem parte (sau am făcut parte) din My HR Lab. 

Este vorba despre elementul comun pe care îl avem în echipă – creativitatea, acest fenomen prin care oamenii pot să aibă idei originale, pornind de la dorința de a rezolva probleme, combinând uneori concepte atipice și găsind soluții care nu par să fie neapărat la îndemână. 

Cele mai multe mituri legate de creativitate sunt întâlnite încă de când suntem mici, atunci când auzim adulții din jurul nostru spunând că: 

  • doar copiii au dreptul să exploreze și să fie inocenți și creativi;
  • creativitatea e o aptitudine, o poți accesa doar dacă te-ai născut cu ea;
  • creativitatea e specifică doar oamenilor care fac artă (muzică, desen, teatru etc.);
  • creativitatea e inspirație divină.

Însă creativitatea e “un mușchi” care trebuie exersat. Ea nu vine ca o inspirație divină sau apare doar atunci când medităm în poziția lotus, și nici când o invocăm – la comandă. Ci se manifestă atunci când experiențele noastre trecute, abilitățile pe care le avem, informațiile și cunoștințele acumulate devin oarecum limitative. Și dorința de a rezolva o problemă ne împinge să căutăm soluțiile în alta parte și să apelăm la imaginație, îmbinând lucrurile diferit. 

Și asta am înțeles că trebuie să facem încă de la design-ul conceptului My HR Lab. Atunci când vrei să găsești soluții bune la probleme ample (ex: nu există suficiente resurse financiare să externalizezi niște task-uri sau roluri complexe), ideal este să nu cauți informațiile doar pe drumurile bătătorite. Creativitatea necesită curiozitate, empatie, mișcare, explorare, cercetare, joacă, eșecuri. 

Și elementele acestea ne-au ajutat să putem să facem un business cu resurse inițiale minime. Am petrecut sute de ore online făcând research și urmărind site-uri care nu aveau legătură cu HR-ul, am mers la evenimente de business care nu erau nici măcar conexe HR-ului, am explorat și cercetat domenii foarte tehnice, și astfel am reușit să dezvoltăm ceva diferit.

Câteva exemple despre cum ne-am exersat noi în cei 7 ani de business această abilitate care se poate învăța? Păi am aplicat câteva principii:

1. Ne-am dat voie să generăm idei trăsnite și să nu ne cenzurăm.

În procesul creativ e important să dai curs liber gândurilor. Unii dintre cei mai mari inamici ai creativității sunt frica de penibil și negativitatea. Atunci când vrei să accesezi soluții “mai altfel”, ideal este să treci ideile așa cum îți vin, fără să emiți judecăți de valoare. Pentru că oricât ne-am strădui să nu facem gafe, în realitate suntem oameni și trebuie să ne dăm posibilitatea să fim și mai puțini impecabili în gândire. Și uneori, ideile neinspirate pot împinge mai departe creativitatea și să îți scoată la iveală o nouă soluție.

Ca parte din definirea unui nou proces de onboarding, a fost necesar să gândim și un concept de welcome kit, cu un buget destul de minimalist. Abordarea clasică ar fi constat în găsirea unor elemente care au legătură cu industria și domeniul de activitate al companiei. în schimb, ne-am pus în papucii angajaților și aplicând o fișă de persona, am găsit elemente pe care colegii le au în comun: ascultau muzică. Din ideile trăsnite sau atipice generate: primul email de “bun-venit” conține un mesaj și link către o piesă a trupei preferate, sau primește un abonament pe 6 sau 12 luni la Spotify, sau în prima zi compania îl aduce la birou cu un BlackCab și șoferul îi pune piesa preferată.

2. Să ne amintim din când în când de erorile & eșecurile prin care am trecut, să râdem și să vorbim deschis despre ele.

Greșelile sunt cele din care învățăm cel mai mult și ele deschid drumul spre creativitate. Spre deosebire de succes, care devine un lucru finit și se termină, erorile ne fac să ne gândim mai departe la ce am fi putut să facem diferit, ce alte soluții ar fi meritat să fie explorate. Așadar, de fiecare dată când am greșit, am râs și am scos la iveală eșecul, fără să îl băgăm sub preș. Pune pe o foaie toate lucrurile pe care crezi că le-ai greșit până acum și sărbătorește-le! Ele te-au făcut să devii mai creativ și să vezi perspective noi.

In 2018, am trimis un newsletter către o listă de 5000 de subscriberi My HR lab, cu un smart tag {First Name}. Din păcate una dintre acolade a fost pusă de două ori și astfel email-ul a plecat cu eroarea “Bună, {{First Name}”, fără sa ia prenumele persoanei către care trimiteam newsletter-ul. În loc să ne dorim ca momentul să treacă repede, neobservat și să fie uitat, am trimis un alt email funny și creativ în care ne-am cerut scuze și am lăsat loc de conversație cu clienții noștri și potențiali parteneri. Astfel am mai adus noi contracte și proiecte faine de HR.

3. Să luăm pauze mai dese și să ne schimbăm perspectiva.

E important să admiți când ești obosit, când nu simți că ai inspirație și când te simți presat să livrezi o soluție bună. Au fost momente @My HR Lab când ne-am împotmolit și, deși eram de doar 1 oră la birou, am decis că merită să luăm o pauză sau să ne mutăm în alt spațiu, să mergem la o terasă. Creativitatea apare atunci când găsești inspirație în lucrurile pe care le vezi în jur, când faci research offline sau online și când te conectezi cu elemente care aparent par a nu avea nici un numitor comun.

Ca parte din employee experience și onboarding, o companie și-a dorit să ofere la birou un eveniment atipic pentru noii colegi, cu scopul ca aceștia să socializeze cu angajații vechi. Plecând de la cunoașterea foarte bună a colegilor și a ceea ce îi caracterizează, ne-am dat seama că sportul este comun. Gândiți-vă ce elemente dintr-o sală de sport sau experiențe outdoor pot fi aduse într-un spațiu de birou în așa fel încât să se creeze apartenența și să invite la socializare?

Dacă e ceva ce știm ca dăunează grav creativității, este să credem că suntem suficienți de experimentați. Cu cat suntem mai experți într-un domeniu, cu atât devenim mai biased, mai paralizați și împotmoliți în acțiunile noastre. 

Așadar, la începutul celui de-al 8-lea an de business, noi vă invităm să sărbătoriți creativitatea, să vă dați voie să fiți mai curioși, empatici și exploratori.

Iar eu le mulțumesc colegelor mele că în continuare avem capacitatea să ne imaginăm lucruri imposibile și să dezvoltăm pe lângă My HR Lab și un proiect creativ, de data aceasta 100% digital. ❤️ 😊