S-au împlinit deja 5 luni de când o parte dintre noi am plecat să lucrăm și să trăim în același spațiu: work from home.
În debutul acestei perioade totul a fost pe repede înainte, în goana de a adapta procesele de lucru și de a asigura infrastructura necesară pentru a păstra continuitatea în business și a minimiza pierderile. Apoi a urmat o perioadă de reajustare între colegi, în echipe și pe diverse verticale și orizontale de lucru. Am început cu toții încet-încet să conștientizăm ce se întâmplă atât la nivel individual, cât și ceva mai extins. Nu mai mergeam la birouri.
Birourile au rămas goale, populate doar de acei câțiva colegi aflați în poziții cheie sau care pur și simplu nu aveau nicio șansă în a funcționa remote.
Perioada de lockdown a însemnat o mare presiune la nivel psihologic, temerile tuturor s-au amplificat, iar viața profesională interfera non-stop cu cea personală pentru cei mai mulți dintre noi. Poate o greșeală pe care mulți angajatori au făcut-o a fost aceea că nu au pus (sau nu au știut să pună) într-un echilibru firesc nevoile angajaților împreună cu cele ale business-ului, stresând foarte mult pe latura de obiective profesionale de atins. Din poveștile pe care le-am auzit de la prietenii noștri angajați și de la oamenii de business, deși obiectivele erau stabilite anterior pandemiei, ele au cam rămas aceleași, chiar dacă actualul context era cu totul nou și ele ar fi trebuit adaptate. Iar presiunea aceasta s-a așezat pe o stare psihică și așa fragilă.
Este greu de găsit un echilibru între profitabilitate, menținerea cifrei de afaceri și empatia oferită angajaților.
Mulți au recunoscut că lucrează mult peste program și că motivul pentru care fac asta este teama de a nu fi restructurați, teama de a nu rămâne în afara jocului și job-ului, teama că vine iar o criză economică majoră. Iar acest mindset este, fără îndoială, unul distructiv atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Sesiunile de engagement între colegi s-au transferat online și s-au limitat la maximum 30 de minute. Managerii au fost trași extrem de repede în zona de rezultate de business, nemaiavând timp disponibil pentru a se asigura de echilibrul emoțional și profesional al oamenilor din jurul lor. Iar colegii din aceste echipe au fost puși în poziția de a produce mai mult, mai repede, neavând neapărat „armele” pentru a se putea adapta atât de repede – traininguri de specialitate, learning de soft skills specific și relevant pentru această perioadă care are tot felul de particularități.
Companiile au ajustat pe grabă anumite bucăți de procese, însă nu și-au luat timpul necesar pentru a le reconfigura end-to-end și bineînțeles că asta se va resimți în momentul în care această „perioadă” va deveni o normalitate.
Urmărind toate aceste suișuri și coborâșuri zilnice, cea mai mare problemă este lipsa unei încrederi. Oamenii își pierd încrederea în ei și în capacitatea lor de a gestiona tot ce au pe listă, managerii își pierd încrederea în responsabilitatea fiecărui om din echipă și din acest considerent se continuă totul cu ședințe interminabile de raportare și debate, lucru care se traduce printr-un overtime pentru a-ți bifa task-urile zilnice.
Lipsa de încredere se simte în primul rând la nivel social. Nu credem în ceilalți, nu credem în autorități, nu credem în medici, nu credem că ne îndreptăm spre o direcție bună și încercăm să funcționăm așa.
Probabil această stare de fapt există în comportamentul nostru și se manifestă din ce în ce mai bizar de la o săptămână la alta. Totuși care ar fi soluția? Probabil să pornim de la un capăt de proces și să stabilim niște “as it is”-uri reale. Să vorbim cu colegii din echipă și să îi lăsăm și pe ei să își spună părerea, să contribuie cu soluții. Iar apoi să stabilim cu toții ceea ce vrem să se întâmple, având mereu în minte faptul că absolut nimic nu mai e la fel. Și puțin probabil să mai fie vreodată, căci această lungă perioadă a schimbat cu siguranță tot ceea ce știam că înseamnă muncă și activitate la birou.
Noi credem că atât cât va dura acest fenomen, este un singur val de călărit. Acesta este un val al schimbării.
Și cea mai bună perioadă de a testa și pilota pentru că nimeni nu are o rețetă și pentru că mai nimic nu poate fi greșit. Un val pe care dacă îl călărim bine, putem avansa 10 ani la nivel de expertiză sau cunoaștere.
Be part of the wave and make a big change,
❤️ Echipa My HR Lab