fbpx

Soft skills în 2022

#CoolHRpeople pentru că ne-am dorit să aflăm care sunt top 3 competențe soft pe care un angajat ar trebui să le dețină în 2022, am adresat această întrebare pe canalele noastre de social media și voi ne-ați oferit răspunsul. Așadar iată care sunt, în opinia voastră, skill-urile colegilor pentru anul acesta: 

𝟏. Comunicare = abilitatea de a transmite și a primi informații și de a comunica eficient cu ceilalți, luând în considerare punctele lor de vedere, utilizând tactul și diplomația în toate stilurile de comunicare, verbale și non-verbale.

𝟐. Adaptabilitate = capabilitatea de a fi flexibil, de adaptare la circumstanțe în schimbare sau la noi condiții, proceduri, factori sau mediu și deschiderea pentru a învăța noi tehnici, metode, abilități și comportamente.

𝟑. Inteligență emoțională – capacitatea de a conștientiza și gestiona acțiunile proprii, de a recunoaște emoțiile personale și ale celorlalți și de a înțelege impactul pe care acestea le au.

Pentru că modul în care colaborăm și lucrăm în prezent s-a schimbat din cauza pandemiei, nu este deloc o surpriză că cele trei competențe au fost votate ca fiind cele mai importante abilități ale anului 2022.

Este nevoie de o comunicare cât mai eficientă în contextul actual în care nu mai suntem sincronizați în același birou și spațiu. Cele mai multe discuții au loc online și în scris, iar distanța poate să creeze neînțelegeri. Adaptabilitatea a fost și este în continuare foarte necesară, actual trăind vremuri în care nimic nu mai este foarte predictibil. Fie că vorbim de trecerea de la munca în format fizic – offline la cea în format remote – online, sau de trecerea de la unelte hard copy la cele digitale, felul în care putem să ne adaptăm acestor noi condiții contează din ce în ce mai mult. Cu cât reușim să fim mai flexibili în acțiuni și gândire și să ne ajustăm noului context, cu atât mai mult putem să ne optimizăm munca și să ne facem viața mai ușoară. Iar inteligența emoțională joacă un rol la fel de important, căci altfel nu am putea să colaborăm alături de colegii și partenerii de business într-un context care se schimbă frecvent. 

Voi ce întrebări adresați candidaților în interviuri pentru a sonda comunicarea, adaptabilitatea și inteligența emoțională?

De exemplu, o întrebare prin care puteți afla dacă un candidat deține competența ,,adaptabilitate” ar fi: > „Da-mi, te rog, un exemplu în care a fost nevoie să îți schimbi stilul de lucru. Cum ai făcut asta?”

Sau pentru a înțelege mai bine cum percepe persoana din fața noastră această abilitate, putem să întrebăm: > ,,Ce înseamnă pentru tine adaptabilitate într-un context de muncă?”

Tu și colegii tăi doriți să învățați cum să evaluați mai bine candidații în timpul interviului? Aflați mai multe participând la workshopul nostru de Tehnici de interviu 👉🏻  . 

> Până în prezent, prin programele noastre interactive de învățare, am susținut peste 2500 de manageri și profesioniști HR să își definească, construiască și să aplice elementele importante în experiența candidatului și să intervieveze eficient candidații. 

My HR Lab - Top soft skills în 2022