fbpx

Cum folosește HR-ul Social Media în recrutare?

În perioada aprilie – mai 2016, @My HR Lab am derulat un studiu prin care ne-am dorit să aflăm:

  • cum folosesc social media în recrutare și în promovarea imaginii de angajator cei din departamentele de resurse umane
  • ce platforme și site-uri folosesc ei în atragerea celor mai potriviți candidați și,
    în opinia lor, care sunt din cele mai utile canale de social media pentru a promova anunțurile de recrutare.

La studiu au participat 190 de respondenți, din companii care aveau un minim de 5 angajați până la peste 7000 de angajați, iar industriile au fost: IT, Servicii Profesionale, Auto, Oil & Gas, Banking, Media & Advertising, FMCG, Retail, Telecomunicații, Construcții, Transport & Cargo, BPO, Pharma, Inginerie.

Din cei 190 de participanți la studiu, 63% au spus că nu dețin o funcție de conducere (nu au oameni în subordine) și 32% au fost juniori (1-3 ani de experiență), 34% specialiști (3 – 7 ani de experiență) și 34% seniori (peste 7 ani).

Așadar, cum folosesc oamenii de HR din România social media?

83% au spus că folosesc social media în recrutare, în special pentru a aborda activ candidații (42%); restul utilizează social media pentru a publica un anunț de recrutare (35%) și pentru a promova imaginea de angajator (23%).
_______________________

LinkedIn-ul este platforma cea mai des utilizată în recrutarea în social media (66% dintre respondenți au votat-o), urmată foarte aproape de site-ul de job-uri Bestjobs (62%), apoi de eJobs (43%) și de Facebook (30%).
_______________________

În abordarea activă a candidaților, tot LinkedIn-ul este platforma “vedetă”, 87% din respondenți declarând că o utilizează frecvent, fiind urmată de eJobs (35%), Bestjobs (30%) și Facebook (24%).
_______________________

54% cred că social media se pretează mai mult pentru a recruta specialiști, 33% o folosesc în recrutarea de juniori, 11% pentru a identifica și atrage manageri și doar 2% cred că social media îi poate ajuta în recrutarea pozițiilor de top management.

_______________________

53% consideră că site-urile de job-uri se pretează pentru recrutarea de juniori/ entry-levels, alți 19% au mizat pe Facebook, 12% pe târgurile de job-uri și 10% pe asociații studențești; restul de 6% au răspuns LinkedIn și evenimente/ conferințe.
_______________________

Când vine vorba de site-urile pe care am putea să recrutam specialiști și manageri, 83% consideră că LinkedIn-ul este cea mai bună platformă, 8% au spus site-urile de job-uri, 6% evenimente și conferințe, iar restul de 3% târguri de job-uri.
_______________________

Anunțul de recrutare este cel mai des postat pe site-urile de job-uri (80%), pe LinkedIn și pe site-urile companiilor în secțiunea cariere (75 – 72%), Facebook-ul, intranetul și alte platforme precum Google+, Instagram și Pinterest, având un procent destul de mic în promovarea unui anunț.
_______________________

Întrebați “unde crezi că își caută candidații job-uri, pe ce site-uri și platforme stau ei?”, respondenții au ales din nou Site-urile de job-uri și LinkedIn-ul (76%), apoi au votat paginile de carieră ale companiilor (33%), Facebook-ul (25%).
_______________________

82% din cei care au răspuns la studiu au declarat că au om dedicat care promovează în social media imaginea de angajator a companiei și ei consideră că de acest lucru ar trebui să se ocupe: un Specialist în social media (34.6%), un om de Comunicare & PR (30.3%), un specialist din departamentul de HR (21.6%) sau un specialist de Marketing (13.5%).
_______________________

93% din companiile care au participat la studiu au declarat că au pagini de social media create, multe dintre acestea fiind prezente pe Facebook (93%), LinkedIn (88%), Twitter (24%), Google+ (16%), iar restul în procente foarte mici pe Instagram, Pinterest și alte site-uri precum Glassdor, Echoz și Odnoklassniki (de aici și OZN-ul din infografic la întrebarea #2 :)).

Ca și concluzii în urma acestui studiu, putem să spunem că site-urile de job-uri și LinkedIn-ul ocupă un loc important în recrutare. Și că este evident că Twitter-ul, Instagram-ul și Pinterest-ul nu sunt mai deloc folosite. Însă, noi am observat la workshop-urile de Social Media Recruitment, că site-urile de job-uri sunt cel mai frecvent utilizate pentru că pe oamenii din HR nu i-a învățat nimeni cum să utilizeze eficient celelalte platforme precum Facebook, Google+, Twitter, etc. în recrutare și în promovarea brand-ului de angajator.

Se tot vorbește în ultima vreme de HR-ul care ar trebui să aibă și o componentă de marketing și să fie și un om bun de social media. @My HR Lab suntem de acord că cei din resurse umane ar trebui să țină pasul cu tehnologia și lumea digitală în care trăim. Totuși, puțini dintre cei care cer aceste lucruri HR-ului știu de limitările pe care companiile le pun atunci când vine vorba de social media:

  1. Nu toți oamenii de HR au acces de la birou la aceste platforme de social media (am întâlnit companii care restricționau accesul la Facebook, la Google+, Pinterest, etc.)
  2. Majoritatea dintre ei nu are acces la administrarea paginilor de social media. Aici de regulă, așa cum a reieșit și din studiu, se ocupă mai degrabă PR-ul, Marketing-ul sau un om de Social Media care are ca target creșterea audienței pentru a genera vânzări, așadar, focus-ul este maxim pe brandul comercial și nu pe cel de angajator. Iar colaborarea între ei și HR este de cele mai multe ori minimă.
  3. Numeroase bariere venite de la grup în cazul companiilor multinaționale. Există o pagină generală, pentru mai toate companiile din grup, în engleză de cele mai multe ori, prin intermediul căreia nu poți să promovezi nici anunțuri de recrutare, nici imaginea de angajator.
  4. Cam tot content-ul din online trebuie să fie însoțit de o grafică frumoasă, o poză, un video dacă dorim să atragă atenția. Ori foarte mulți oameni de HR nu au acces la graficieni și asta ar fi unul din motivele pentru care site-urile de job-uri încă sunt cele mai utilizate în promovarea anunțului de recrutare.

Totuși, și HR-ul trebuie să aibă mai mult curaj atunci când vine vorba de susținerea cauzei în fața managment-ului sau în fața grupului. Am colaborat cu oameni de HR care au înțeles importanța social media și au adus pe masă top management-ului argumente solide în urma cărora au obținut acordul de a avea pagini separate de cele de la grup și de a avea acces în administrarea platformelor. Însă și top managementul trebuie să înțeleagă că imaginea de angajator chiar nu înseamnă focus pe produsele și serviciile companiei și că nu poți să scoți candidați din joben dacă nu ai acces la platforme. Iar marketing-ul, mânat de atingerea KPI-urilor comerciale, nu o să poată niciodată să colaboreze strâns cu HR-ul decât dacă cineva îi pune împreună la aceeași masă.

Tot cei din HR ar trebui să își cunoască mai bine publicul țintă și să afle care sunt platformele pe care stau potențialii lor candidați, adaptând căutările și în funcție de poziția pe care o recrutează. Actual, Facebook-ul are peste 8 milioane de utilizatori în România, iar LinkedIn-ul are 1.8 milioane. Pentru unii poate părea prea “out of the box”, însă Facebook-ul se pretează pentru mai toate tipurile de poziții, inclusiv pentru unele de top management, dacă vorbim de domenii precum agricultura, media & advertising, banking, căci sunt persoane care și-au trecut titulatura de General Manager.

Am avut la cursuri oameni de HR care au vrut să facă un pas mai departe în arta recrutării și i-am ajutat să învețe cum să își angajeze juniori (care trebuiau să vorbească limbi străine precum franceză, spaniolă) apelând la abordarea directă pe Facebook, să recruteze IT-ști cu ajutorul Twitter și să angajeze Igineri Sudori cu ajutorul Google. Așadar, trebuie doar să spargem niște bariere mentale și să avem mai mult curaj.

Mulțumim celor 190 de oameni de HR care au completat chestionarul nostru, sperăm că acest studiu să vă fie de folos și să înțelegem cu toții că “a fi la fel ca ceilalți” (a utiliza aceleași metode) nu este neapărat bine.

Pentru o imagine mai completă asupra recrutării prin social media, vă recomandăm și:

HR si Marketing, un parteneriat imposibil?

Recruiteri pe Facebook – studiu 2015

Recrutarea in online – the next step?

 

Am pus rezultatele acestui studiu și într-un infografic fain, mai jos.

Te așteptăm pe pagina noastră de Facebook sau LinkedIn dacă ai comentarii și întrebări sau vrei să dezbatem acest studiu!