fbpx

Studiu My HR Lab: Munca remote și programul flexibil

Munca remote este un mod de lucru ce oferă profesioniștilor posibilitatea de a lucra în afara unui birou clasic. Se bazează pe conceptul potrivit căruia munca nu trebuie să se desfășoare într-un loc specific pentru a fi efectuată cu succes.

Principalul motiv pentru care oamenii își doresc să lucreze remote este că acest cadru de lucru le oferă un stil de viață mai flexibil. Atunci când nu li se cere să fie prezenti la birou într-un interval de timp stabilit, angajații pot gestiona și diverse activități sau obligații care sunt importante pentru ei. De asemenea, munca remote le permite sa reducă volumul costurilor cu: transportul, masa de pranz, vestimentația impusă și alte cheltuieli care apar în timpul programului de lucru.

Începând cu 2016, numărul de joburi promovate pe platforma LinkedIn care menționează un frame work flexibil a crescut cu peste 78%. De asemenea, dacă dăm o căutare după “job remote/ flexible work” vom descoperi de la an la an din ce în ce mai multe site-uri care se adresează candidaților ce țintesc un astfel de loc de munca (ex: Upwork, Remote.co, Weworkremotely, Workingnomads, Flexjobs). Nu doar platformele dedicate candidaților remote, dar și site-uri mult mai cunoscute pe plan local sau global au introdus aceasta categorie de job-uri la distanță: E-jobs, Glassdoor, Indeed și altele. 

Pe lângă flexibilitatea din ce în ce mai prezentă în pachetul de beneficii, nu trebuie omis faptul că anumite domenii permit forței de muncă să migreze către statutul de freelancer, iar anumite industrii au privilegiul de a funcționa exclusiv în mediul digital (digital marketing, IT, research etc). 

Un survey realizat de Deloitte în 2018 și care se adresează generației Millennial relevă faptul că 50% dintre millennials consideră că alegerea locației în care lucrează și a programului sunt foarte importante atunci când decid dacă acceptă sau nu un job. De asemenea, persoanele care aparțin acestei generații se așteaptă să rămână pe o perioada mai lungă de timp în companii care oferă flexibilitate. Dintre millenials, 55% preconizează că vor rămâne pe termen lung în companiile unde există mai multă flexibilitate.

Deoarece nevoia candidaților de a lucra într-un cadru flexibil a devenit un subiect din ce in ce mai prezent și pe plan local, ne-am dorit să aflăm părerea specialiștilor HR despre poziționarea acestui beneficiu în companiile din România.

Indiferent de industria în care sunt activi, oamenii de resurse umane (fig 1) consideră că este important ca o companie să ofere angajaților posibilitatea de a lucra remote și/ sau de a avea un program flexibil. Din punctul lor de vedere, principalele motive sunt: 

  1. work – life balance;
  2. creșterea perfomanței și a productivității;
  3. încurajarea autonomiei;
  4. adaptarea la cerințele și nevoile candidaților. 

Profesioniștii din domeniul HR sunt cei mai în masură să identifice care sunt beneficiile care îi determină pe candidați să accepte ofertele de muncă ale angajatorilor. Astfel, ne-am dorit să știm dacă munca remote și/ sau programul flexibil sunt mai atractive în comparație cu alte avantaje. Marea majoritate a respondenților sunt de părere că munca remote și programul flexibil sunt beneficiile care atrag cel mai des interesul candidaților. (fig. 3)

Întrebați dacă organizația în care lucrează oferă angajaților posibilitatea de a lucra remote, 70% dintre respondenți au răspuns afirmativ. Dintre angajatorii prezenți în piața locală, 31% oferă angajaților 1-2 zile de muncă remote pe lună, în timp ce 24% dintre ei oferă 1-2 zile săptămânal. Procentul organizațiilor în care angajații pot lucra remote oricând este de doar 15%.  

În ceea ce privește programul orelor de muncă, 78% dintre companii oferă flexibilitate, în timp ce 16% nu își doresc să implementeze un program de muncă flexibil. 

Pentru că, așa cum bine știm, partea de administrare de personal intră în atribuțiile departamentului de HR, am avut curiozitatea să aflăm dacă pentru oamenii de resurse umane implementarea muncii remote și a unui program de lucru flexibil implică provocări.

60% dintre respondenți consideră că implementarea unor astfel de beneficii reprezintă o provocare, iar printre principalele argumente se regăsesc:

  1. evidența orelor lucrate;
  2. protecția muncii;
  3. evaluarea angajaților;
  4. legislația în vigoare;
  5. convingerea managementului. 

* Peste 100 de profesioniști implicați în procesele de resurse umane au răspuns în perioada noiembrie-decembrie 2019 #coolHRquiz-ului nostru. Dintre aceștia, 45% lucrează în IT&C, 20% sunt angajați în companii active în domeniul serviciilor profesionale, 12% în producție, 9% în retail, 5% în sectorul financiar, 4% lucrează în companii din domeniul construcții, în timp ce 6% lucrează în industrii precum: BPO, farma sau logistică. În ceea ce privește tipul companiei, 59% lucrează în multinaționale, 28% în companii locale și 10% în companii mixte.

** Rezultatele ultimului #coolHRquiz My HR Lab 2019 pot fi regăsite în infograficul de mai jos. 

1/2
2/2