fbpx

Provocările actuale din recrutare în România

În contextul unei piețe locale în care companiile recrutează activ, rata șomajului este minimă, iar o parte a forței de muncă migrează către alte state, ne-am dorit să aflăm care mai sunt provocările actuale pe care HR-ul le resimte pe parcursul procesului de recrutare. 

Așadar am continuat seria noastră de #coolHRquiz-uri și am abordat această temă, obținând răspunsurile a peste 100 de specialiști în resurse umane. Iar Rezultatele și concluziile acestui mini-studiu le regăsiți mai jos, alături de un infografic marca My HR Lab.

Cele mai importante 5 provocări pe care le întâmpină cei implicați în recrutare sunt:

       – research-ul candidaților potriviți (59%); 

       – oferirea de feedback candidaților respinși (34%); 

       – identificarea și promovarea corectă a selling points-urilor pentru poziția deschisă (29%);

       – întâlnirile cu hiring managerii pentru calibrarea așteptărilor (28%);

       – promovarea anunțului de recrutare (26%). 

Interesant este faptul că research-ul candidaților potriviți este în continuare o provocare. Știm că recruiterii petrec destul de mult timp cu această activitate, iar unul din factori se datorează și faptului că platformele online și offline prin care putem să îi identificăm pe potențialii viitori colegi sunt din ce în ce mai numeroase. Acum nu mai găsim candidați doar pe platformele de job-uri și la târgurile de angajatori. 

Totuși o parte din munca de research poate fi automatizată. De exemplu, pentru research-ul pe LinkedIn, exista deja extensii de Google Chrome care nu doar că te ajută să cauți candidații mai ușor, dar ele pot să îți trimită singure mesajele personalizate către aceștia, daca bineînțeles încarci un template presatabilit în soft. Pe viitor ar putea fi automatizată din ce în ce mai mult partea aceasta care ne consumă atât de mult timp și există soluții RPA (robotic process automation). În România încă suntem la început și rămâne să vedem cât de mult vom automatiza procesele de recrutare.

Actual, majoritatea job-urilor deschise (78%) de angajatorii din piața locală se pare că se adresează specialiștilor. În industria IT, peste 83% dintre poziții se adresează acestei categorii și candidaților care au peste 7 ani de experiență (46%). 
Iar când vine vorba de gradul de dificultate privind închiderea unei poziții, recruiterii ne-au răspuns că aceasta variază în funcție de experiența pe care o deține candidatul. Astfel, din punctul lor de vedere cel mai ușor de recrutat este un student/ proaspăt absolvent, iar cel mai dificil de recrutat este un senior, cu peste 7 ani de experiență.
 * Au răspuns #coolHRquiz-ului nostru 104 profesioniști implicați în procesele de resurse umane; 39% dintre respondenți lucrează în IT&C, 14% sunt angajați în companii active în domeniul serviciilor profesionale, 13% în producție, 12% în retail, 7% în industria BPO, 3% lucrează în companii din domeniul farma, 3% în construcții în timp ce 9% lucrează în industrii precum: inginerie, farma, media, oil&gas, logistică sau financiar. În ceea ce privește nivelul de experiență, 38% sunt specialiști (3-7 ani de experiență), 32% sunt seniori (peste 7 ani de experiență) și 31% sunt juniori (1-3 ani de experiență).