fbpx

Engagement fals pe LinkedIn

LinkedIn se prezintă ca o rețea socială orientată către mediul de afaceri, iar scopul ei a fost acela de a-i conecta la nivel global pe profesioniștii variilor domenii cu reprezentanții companiilor. În ultimii ani, platforma s-a schimbat semnificativ, adaugandu-și din ce în ce mai multe funcționalități noi în scopul obținerii unui nivel mai mare de engagement. Putem spune că LinkedIn s-a străduit să devină mult mai social și antrenant. Așa că au apărut butoanele de share, like, comment, skip, s-a modificat interfața mesajelor, a apărut și posibilitatea de a da tag unei conexiuni.

Cu siguranță mulți dintre utilizatorii LinkedIn au observat că multe din aceste elemente sunt “împrumutate” de la platforma Facebook. Această apropiere dintre cele două platforme în ceea ce privește funcționalitățile a dus la o transformare a comportamentului utilizatorului de LinkedIn, acesta începând să semene din ce în ce mai mult cu cel al userului de Facebook. Observăm cu ușurință “valul” de postări care vin mai degrabă din zona personală, nicidecum din sfera profesională. (poze cu pisici, mașini, postere motivaționale, “joculețe” matematice sau logice etc).

În România, LinkedIn are peste 1.7 milioane de utilizatori și, în “batalia” pentru vizibilitate, avem tendința de multe ori de a pica în capcana falsului engagement sau chiar în ridicol. Indiferent de postura în care ne aflăm, fie că dorim să ne găsim un loc de muncă, să identificăm candidați pentru o poziție pe care o avem deschisă în organizația din care facem parte sau că dorim să ne conectăm cu un viitor partener de business, e important să stăm puțin și să analizăm cum să utilizăm corect unele din aceste noi opțiuni puse la dispoziție de LinkedIn, fără a uita scopul acestei platforme.

Haideți să vedem ce NU trebuie să facem, luând pe rând feature-urile LinkedIn-ului:

Great post! => Când o conexiune de grad 1 postează ceva în publisher, LinkedIn ne trimite o notificare, sugerând să trimitem mesajul standard “Great post!”. Dacă utilizăm această funcționalitate, urarea se va duce impersonal într-un mesaj privat către conexiunea noastră. Nu doar că această urare nu va însemna absolut nimic, dar va fi privită ca un spam, ca o replică robot fără niciun context și fără nicio valoare adăugată.
Say congrats! cu ocazia schimbării jobului sau a aniversării a “x” ani la actualul job. Înainte de a folosi această opțiune, trebuie să ne gândim că unii dintre utilizatori nu își actualizează profilul imediat ce au schimbat locul de muncă și e posibil că urarea noastră să nu aibă nici un rost. Și să nu uităm că, din nou, este un buton cu o urare total impersonală.

Endorsement => LinkedIn ne îndeamnă de multe ori să oferim endorsement pentru conexiunile noastre de gradul 1. De regulă, LinkedIn ne sugerează skill-uri total aleatoriu, acestea putând fi de multe ori înșelătoare. Nu este normal să oferim un vot de încredere pentru aptitudinile unei persoane decât dacă o cunoaștem în mod direct și știm sigur că are abilități bune într-o anume arie. Cei care oferă endorsement-uri persoanelor pe care nu le cunosc riscă să fie priviți mai degrabă ca fiind ciudați. În plus trebuie să ne gândim că reușim să contribuim la consolidarea unui profil fals, garantând pentru niște skill-uri pe care persoana e posibil să nu le dețină.
Postarea unui conținut ce nu are legătură cu sfera noastră profesională și cu zonele de interes ale rețelei noastre profesionale din LinkedIn => Probabil ați văzut tot felul de postări ce nu își găsesc locul pe această platformă, locul lor fiind cel mai sigur pe Facebook. Aici încadrăm acele jocuri de logică sau de matematică, dar și posterele motivaționale sau imagini cu pisici, mașini etc. Acestea generează un engagement pe cât de ridicat, pe atât de inutil și ineficient pentru zona profesională și de business. Plus că ne învăluie într-o aură de neprofesionalism, într-un soi de entertainment nelalocul lui.

Citește și despre Poza de profil LinkedIn – DOs & DON’Ts

Să vedem și sfaturi de AȘA DA și cum am putea să ne creștem vizibilitatea pe LinkedIn:

  • Trimite un mesaj personalizat către conexiunile tale atunci când ele postează articole. Spune-le de ce ți-a plăcut articolul postat. Scrie mesajele de felicitare pentru aniversări în limba română, dacă te adresezi unei persoane de naționalitate română, și în limbă engleză pentru expați
  • Postează dimineață, de luni până vineri. => Acesta este idealul, dar important este să postăm cât mai des, de câteva ori în intervalul working days. Așa vom avea șanse să atingem lunar cam 50-60% din audiența noastră.
  • Postează ceva relevant, conform cu interesele conexiunilor tale. Cum reușim să identificăm interesele conexiunilor noastre? Simplu. Mergem pe butonul Profile, apoi pe “Who’s viewed your profile“, apoi pe “Who’s viewed your posts” și acolo, în partea de jos, găsim demographics-ul audienței noastre (top industrii, top job titles, top locations etc). Acestea ne ajută să scriem un conținut de calitate pentru cei cu care suntem conectați, postări ce vor fi apreciate de către ei.
  • Postează articol sau link însoțit de imagine, pentru a maximiza rata de succes în engagement, dar și pentru a încuraja comentariile. Conținutul de tip link crește cu 200% engagementul, linkurile cresc cu 98% rata de succes a comentariilor, conținutul de tip video crește cu 75% rata de distribuire prin share.
  • Utilizează Publisher pentru a genera articole sursă proprie, indiferent că oferi un articol 100% original sau o preluare de articol extern (pe care neapărat îl oferi în link cu creditarea sursei), dar pe care să îl introduci cu o părere personală asupra subiectului. Așa îți vei crea un engagement care nu va crește rapid, dar va fi o bază mai solidă și mai loială.
  • Interacționează cu alți useri postând comentariu la articolele lor acolo unde ți se pare relevant sau interesant, însă un comentariu pe marginea subiectului. Un om cu păreri pertinente își crește mult mai bine o bază de conexiuni cu care interacționează și automat vor veni noi conexiuni importante pentru sfera ta de interes.

Baftă la publicare și engagement de calitate!

My HR Lab