fbpx

Provocările HR în contextul muncii remote – Covid-19

În România, începând cu a doua jumătate a lunii martie, majoritatea companiilor a introdus politica de “work from home” pentru angajații care își pot desfășura activitățile și în afara spațiului de lucru. Contextul creat de Covid-19 este o situație fără precedent prin care  trecem cu toții, iar impactul asupra pieței muncii va putea fi evaluat cel mai probabil la începutul anului viitor. O glumă care a circulat online în această perioadă, legată de nivelul de digitalizare al companiilor este, de fapt, cât se poate de adevărată: 

Viteza cu care companiile s-au adaptat contextului creat de pandemie este într-adevăr remarcabilă, iar asta dovedește că nivelul actual de digitalizare al organizațiilor este mai ridicat decât ceea ce se preconiza înainte de Covid-19. 

Știm că activitatea oamenilor de HR a fost extrem de complexă în această perioadă. @My HR Lab ne-am dorit să aflăm cu ce se confruntă ei în contextul creat de Covid-19.

Așadar, am conceput un #shortHRquiz la care au răspuns peste 100 de persoane implicate în procesele de HR. Astfel, cele mai mare provocari pe care ei le întâmpină în implementarea muncii remote sunt gestionarea documentelor administrative (52%) și aplicarea legislației (25%). Faptul că birocrația reprezintă o problemă pentru HR în implementarea muncii remote nu este o noutate. Înainte de pandemie, cele mai multe acte precum contractul de muncă, adeverințele sau cererile de concediu existau și se semnau în format fizic.  

Tot prin intermediul chestionarului am aflat că, pentru 50% dintre respondenți, este destul de dificil să comunice în organizație diversele schimbări care intervin în această perioadă. De asemenea, 24% dintre oamenii de HR consideră că a comunica cu angajații care au copii și stau cu ei acasă reprezintă o altă provocare. Alte dificultăți cu care HR-ul se confruntă legat de comunicare sunt: discuțiile cu instituțiile statului, cu hiring managerii sau cu board-ul companiei. 

În desfășurarea activității departamentului de HR, cele mai mari provocări sunt: 

  • menținerea engagement-ului în echipă;
  • induction-ul/ onboarding-ul noilor colegi;
  • gestionarea cerințelor angajaților care lucrează remote;
  • sau gestionarea interacțiunii cu candidații.   

În ceea ce privește gradul de digitalizare al companiilor, peste 80% dintre cei care au completat chestionarul sunt de părere că organizația lor este suficient de digitală.

Au răspuns #shortHRquiz-ului nostru 103 profesioniști implicați în procesele de resurse umane; 42% dintre respondenți lucrează în IT&C, 12% sunt angajați în companii active în domeniul serviciilor profesionale, 8% în outsourcing, 8% în retail, 6% în producție, 5% în financiar, în timp ce 18% lucrează în alte industrii. Dintre respondenți, 65% lucrează în multinaționale, 24% în companii locale și 8% în companii mixte. De asemenea, 55% sunt seniori (>7 ani experiență), 31% sunt specialiști (3 – 7 ani experiență), iar 14% sunt juniori (1 – 3 ani experiență).

Mai jos lăsăm un infografic care cuprinde toate rezultatele studiului și pe care sperăm să îl găsiți util și interesant ☺.