fbpx

9 ani de My HR Lab

M-am gândit mult despre ce aș putea să cuprind în articolul care celebrează încă un an de My HR Lab. Acum nouă ani, pe 13 februarie, necrezând în superstiții, am apăsat butonul de publish ale paginilor noastre de social media și am urcat live website-ul. Iar 9 ani mai târziu, ani plini cu de toate (construit echipă, găsit colaboratori, primul birou, două website-uri schimbate și o imagine de brand nouă, modificări fiscale & GDPR, o pandemie, renunțarea la birou, război la graniță, modificări fiscale din nou, reorganizările actuale din companii), m-am întrebat: Despre ce să fie acest articol? 

Să scriu despre antreprenoriat și toate lecțiile învățate? Sau despre oamenii faini cu care am lucrat în laborator și cu care am livrat cele mai interactive workshopuri de HR? Să povestesc despre proiectele creative de consultanță de employer branding, onboarding, gender equality pe care le-am făcut împreună cu ei în acești 9 ani de business? Sau mai bine să nu mai scriu nimic pentru că a trecut ceva timp de la ultimul articol? 

Totuși, discuția pe care am avut-o recent cu două persoane faine de HR m-a impulsionat să scriu. De la ele am primit feedback-ul că My HR Lab a fost și încă este locul care schimbă modul în care se face HR în România. Și m-am bucurat să aud că dupa 5 ani de la workshopul de onboarding sau employer branding, încă revin la materialele noastre și la exercițiile lucrate în laborator și găsesc inspirație în ele. 

Așadar, am decis să dedic acest articol domeniului de HR din România. Pentru că îmi doresc să surprind cât mai obiectiv și concentrat imaginea acestui domeniu pe parcursul celor 9 ani de business My HR Lab. Cum arată HR-ul? Păi adaug în rândurile de mai jos un pic de creativitate și schimb clasicul „The Good, the Bad and the Ugly” cu…

The Hopeful ❤️

Am pornit în acest business cu dorința de a schimba felul în care specialiștii de resurse umane învață lucruri despre acest domeniu. Și ne-am bucurat să vedem deschidere încă de la primul workshop lansat în 2015 – „Social media recruitment”. Dacă pe atunci exersam în mare parte doar acțiuni de recrutare (cum să redactezi un text pentru un job ad, cum postezi online, sau cum să găsești candidați pe Facebook, Twitter sau LinkedIn), acum lucrurile sunt mult mai avansate. Pot să spun că cei mai mulți specialiști din HR sunt real interesați de concepte de marketing și advertising, au înțeles că eforturile de employer branding nu sunt doar sarcina departamentului de HR și că trebuie să construiască proiecte în cooperare cu alți colegi din companie – marketing, comunicare internă, IT, financiar etc.

Un alt lucru minunat este că oamenii de HR au început să ceară bugete pentru dezvoltarea proiectelor atât de necesare într-o organizație, fie că vorbim de construirea proceselor de onboarding, de programe de employer branding sau orice este legat de experiența angajaților per total. Iar faptul că actual există atât de multe evenimente care îi sărbătoresc pe specialiștii din HR și le sunt premiate proiectele dezvoltate de ei, este minunat. Căci asta denotă că HR-ul și-a mai consolidat imaginea de departament necesar & important. 👏

The Hopeless 💔 

HR-ului încă i se cere să facă lucruri care nu țin de aria lui și el le acceptă. Cu siguranță că o parte din vină este și la noi, specialiștii în HR care nu știm să zicem nu, să punem bariere și să argumentăm solid de ce anumite sarcini nu țin de noi. Un exemplu concret este recrutarea. La workshop-urile noastre specialiști HR ne spun că nu întotdeauna pot sau știu cum să impună limite hiring managerilor. Fie construiesc pentru ei ghiduri complete de interviu, fie acceptă să nu primească feedback după ce aceștia au încheiat interviurile, fie reiau o căutare de candidați de la zero pentru a nșpea mia oară, deși profilul este clar unul de nișă sau se caută vestita și inexistenta struțo-cămilă. Sau acceptă să gândească și să construiască singuri un proces de onboarding, fără pic de implicare din partea celorlalte departamente. Pentru că acest lucru nu este posibil, astfel de programe dezvoltate doar de HR din păcate eșuează.

Ignorând sau acceptând lucrurile astea, de fapt știm că nimeni nu are de câștigat. Iar soluții există: să îi educăm pe hiring manageri oferindu-le argumente, statistici, alte exemple din piață, să îi ajutăm să vadă perspective noi și să dezvoltăm pentru ei programe de learning sau să îi înscriem la cursuri pentru ca ei să își schimbe paradigma.

The Ignorant 🙈

Există încă opinia preconcepută că dacă participă la un workshop, colegii pierd o zi sau două de muncă. Nu de puține ori am auzit „Nu pot să îi scot o zi întreagă din activitate” și am fost nevoiți să explicăm că participarea la un workshop de hard skills implica multă muncă, că investiția într-un program de learning se vede imediat și toate lucrurile învățate sunt fix despre dilemele din activitatea lor, dileme pe care vin să le rezolve.

Tot pe aceeași idee, ar fi ideal să înțelegem că uneori „less is more”. Este foarte frumos că ne dorim să ne ajuțăm colegii să învețe cât mai multe lucruri sau că vrem într-o singură grupă să fie cât mai mulți participanți. Totuși, bifarea unei agende care să cuprindă toate subiectele în trend ar trebui să fie făcută pe baza unei evaluări a cunoștințelor pe care le au sau nu colegii care urmează să participe la workshop. Și într-o sesiune de learning toți participanții ar trebui să aibă timp să poată interacționa și vorbi despre ce îi macină, fără să se simtă alergați să bifeze agende. Așadar, degeaba turnăm mult ciment dacă fundația este inexistentă.

Ca oameni, dar mai ales ca români, suntem învățați de mici cu expresiile “În viață nu le poți avea pe toate!” sau “Vrei, nu vrei, în viață trebuie să faci compromisuri”. Dar cred că în multe instanțe HR-ul poate să le aibă pe toate și deja s-au făcut pași în această direcție. Iar noi @My HR Lab ne bucurăm că în cei 9 ani de business am putut să fim alături de voi, să învățăm împreună aplicat, cu umor și interactiv.

Felicitări nouă tututor HR-ilor pentru felul în care acest domeniu a evoluat și toate pânzele sus pentru tot ce mai este de construit. Vă mulțumim că ne-ați fost aproape în toți acești ani!