fbpx

Salut, sunt nou!

 

Acum un an scriam acest articol pe LinkedIn despre ce simte un nou venit în echipă și cum se resimte un proces de integrare în companie din perspectiva lui. L-am recitit astăzi și pot spune că susțin în continuare lucrurile pe care le-am scris atunci, doar că acum îmi par mult mai nuanțate.

Pentru că luna aceasta am implinit 2 ani de când m-am alăturat proiectului My HR Lab (yay!), simt nevoia să reiau un pic subiectul.

În companiile locale, dar și în cele multinaționale din România, suntem încă începători la anumite capitole. Mă refer la procesele de onboarding, la automatizarea unor taskuri, la digitalizarea care în unele cazuri este aproape inexistentă, la restricții de utilizare a platformelor sociale, chiar dacă acolo există un user engagement masiv și alte procese ce pot fi mult îmbunătățite.

Cum am trecut la rândul meu prin mai multe forme de angajare, mai multe domenii de activitate și am schimbat mai mulți angajatori, dar și pentru că întotdeauna mi-a plăcut partea creativă și amuzantă a vieții, voi intra în câteva scurte povestiri despre onboarding.

 

Primul meu loc de muncă a fost un summer job într-un hypermarket. Mi-amintesc ca prin ceață cele 3 săptămâni din activitatea de casier. Nu am avut parte de un onboarding, ci de un speech din partea cuiva de la grup. Am primit uniforme și am început să lucrăm, fiecare începator alături de un casier mai vechi. Rezultatul? Dupa nici măcar o lună, “aripa tânără” de pe linia caselor (eu și încă vreo 10-12 studenți ca mine) ne-am dat demisia cu toții în aceeași zi.

A urmat apoi primul job serios într-o companie de telecom respectabilă în care am stat nu 1 an cum îmi propusesem, ci vreo 7. Sunt convinsă că aici am deprins nu doar multe skill-uri, dar și o verticalitate a angajatului. Sunt tare curioasă dacă exista atunci o schiță a procesului de onboarding și cum arăta ea. Pentru un nou angajat, onboarding-ul în compania telecom la care lucram a însemnat accesul la un trainer cool și cu umorul la el, o incluziune firească în echipă, o caldură colegială și un team leader care avea grijă în fiecare zi să ne țină uniți. În echipe eram noi, ai lui cutare sau ai lui cutare, dar eram gata sa ne ajutăm unii pe alții indiferent ce se intampla. Factorul uman și vibe-ul a durat ani de zile, însă, odata dispărute, am plecat și noi rând pe rând.

Ce a fost așa wow la onboardingul meu din compania de telecom? Nu știu, dar am un feeling că oamenii care-mi erau colegi, de la manager la team leader, de la buddy la colegul de echipă, pentru că au reușit prin atitudinea și valorile lor să mă convingă ca locul meu e acolo, alături de ei. Interesant este că la vremea respectivă nici nu aveam team building plătit de companie, dar mergeam cu dragă inimă pe banii noștri.

După o hoinareală prin tot felul de small jobs ce au urmat corporației (un experiment personal de 1 an jumătate prin care am încercat diverse joburi în industria ospitalieră, horeca, în zona turismului alternativ), am revenit în program normal, având un job deloc ieșit din comun, dar într-o companie de IT. Onboarding-ul a fost deloc memorabil (“acesta e biroul”, turul de colegi, “aici e toaleta”, “cafeaua e acolo” etc), dar deja era moda impresionării prin perks-uri. Mic dejun la birou “ca la mama acasa”, automat cu junk food, sucuri și energizant din partea companiei, masa de ping- pong, free pizza day, aveam acces oricând la birou, chiar și cu prietenii noștri și tot felul de nebunii. Parcă aterizasem pe Marte. Toate acestea erau nice to have, dar lipsea exact factorul uman. Descoperisem un nou univers în care colegii nu erau așa comunicativi, cel puțin nu la birou, în care nu aveai un lead care sa te inspire sau cu care să te poți consulta, dar am apreciat că nu existau proceduri rigide și că lucrurile se mișcau cu viteza luminii. Aș putea spune că se simțea un individualism și o fraternizare pe echipe, fapt un pic ciudat pentru un colectiv ce număra doar vreo 20-30 de oameni.

După aproape doi ani la ei, am plecat. Și m-am alăturat proiectului My HR Lab, atât cu ceea ce știam, dar și cu ceea ce nu știam însă eram  dispusă să învăț făcând. De data aceasta, onboarding-ul a mirosit a vin fiert cu măr, portocală și scorțișoară, a fost un onboarding în care s-au spus o grămadă de lucruri cu cea mai mare sinceritate, s-a râs foarte mult, s-a și plâns pe alocuri, important este că a fost un proces cât se poate de uman, cu putere de convingere dar și cu slăbiciuni, cu idealism la purtător și, mai ales, presărat mereu cu glume și cu gesturi prietenești.

Am primit o scrisoare pe care acum nu reușesc să o identific în multele cutii pe care le dețin în casă (altminteri ar fi fost pozată și inserată aici), dar pe care o voi reciti cu plăcere ori de cate ori voi da peste ea. O scrisoare în care mi se urează “Bine ai venit în laborator!” și prin care sunt chemată într-o aventură, aceea de a face HR. Nu vreau sa fiu greșit înțeleasă… eu nu fac HR; fac online, mai scriu când și când, fac logistică și parte de customer experience offline. Dar suntem o echipă cu același numitor comun, acela de a schimba modul în care oamenii învață HR în România. Și anume: mai repede, mai aplicat, mai actualizat, mai digitalizat, mai eficient și mai cu suflet ღ

Momentan viața mi-a rezervat o echipa tare faină: Beatrice este pe rând, o prietenă, un trainer, o colegă și o șefa mișto, Diana este o colegă fostă hr-istă care știe să dezvolte cu mare pricepere un business, dar și să-și  instagrameze viața, Salomeea este colega nice și calmă care predă și explică fiecarui participant în parte, Florian e the tech sourcer, the tech dude, the geek, the cool guy care deja demarează înainte sa se rosteasca “Acțiune!”, Olivia este pur și simplu nice& geekish& funny. Iar acum avem și un birou la care vă vom pofti curând, imediat ce terminăm să îl punem la punct dupa felul nostru de a fi: deschis, colorat, cu spațiu de procrăștinare, dar și de lucru și învațare.

Onboarding-ul meu la My HR Lab a fost complet, iar restul călătoriei mele ca angajat se petrece lucrând, discutând, mergând la o plimbare, la o terasă, la generat idei, făcând câte o vacanță împreună, chat-uind ca nebunii la orice oră din zi sau noapte atunci când avem o idee cu potențial sau poate o glumă care trebuie neapărat spusă.

Pe 14-15 iunie avem cea de-a treia ediție a workshop-ului de Onboarding, după ce primele două au fost nu doar full-house, ci și ușor overbooked. Alături de Olivia Vereha, trainer cu simț al umorului, dar și om de UX și presă/blogging, vă așteaptă și Beatrice Galatanu, un HR cu experiență și un trainer 100% aplicat. Împreună vom construi ceea ce va fi Employee Journey pentru noii tăi colegi, un plan de onboarding care să genereze engagement din partea lor încă din primele luni. Dacă ți-am stârnit interesul și curiozitatea, te poți înscrie la urmatoarele workshop-uri open direct pe site-ul nostru și nu uita laptopul acasă, vei avea multă nevoie de el! ッ

În cazul în care vrei să vezi cum este atmosfera la Plan creativ de Onboarding, las imagini aiciaici și aici.

Promisiunea noastră este că vei avea o experiență definită prin ☛ #openlaptops #100%practic #learnbydoing#coolHRworkshops

Pe noi ne poți găsi oricând în online, pe Facebook LinkedIn. Keep in touch!

See you in the lab!